ervaringen

Het meest ontroerende moment is wanneer mensen weer stralen en het licht aan het einde van de tunnel zien, zelfs nadat ze dachten dat de muur waar ze tegenaan liepen hun lot was.

Als je jezelf nog tegen diezelfde muur ziet kijken, lees dan de bemoedigende woorden van anderen die met vastberadenheid en moed hun weg naar gezondheid en geluk hebben gevonden teruggevonden.

 

Hoe orthomoleculair therapie mijn leven veranderde.

Ik had al meer dan een jaar last van onverklaarbare duizeligheid. Dat kwam met pieken en dalen: aanvallen van heftige draaiduizeligheid die gepaard gingen met misselijkheid, braken en een paar dagen alleen maar op bed liggen. In eerste instantie was de diagnose van de huisarts positieduizeligheid en zou binnen vier weken over moeten zijn. Dat was niet het geval en ik werd doorgestuurd naar een vestibulair fysiotherapeut. Daar kwam een andere diagnose uit: neuritis vestibularis. Na een aantal sessies en oefeningen herstelde ik weer, maar daarmee was het niet voorbij. De aanvallen bleven terugkomen met meer symptomen zoals hersenmist, slechter zicht, oververmoeidheid en somberheid. Met behulp van mijn fysiotherapeut krabbelde ik steeds weer op, maar ik bleef een energieloos hoopje mens. Ik stond op het punt om op mijn 64e te accepteren dat ik oud was en maar moest accepteren dat dit blijvend zou zijn. Mijn therapeut vond dit voorbarig en vroeg of ik er voor voelde om een andere weg te bewandelen. Dat heb ik gedaan, en zo kwam ik bij Sonja terecht.

Voeding zou alles veranderen! Tijdens de intake werd al duidelijk in welke richting mijn probleem lag. En het allereerste advies waarmee ik naar huis ging was: stoppen met toegevoegde suiker, en voorzichtig met fruit dat veel suiker bevat (voorlopig), en koolhydraatarm gaan eten. Dat is voor iemand met een enorme suikerverslaving, zoals ik, geen kleinigheid. Ondertussen werden bloed en ontlasting onderzocht en met de uitslag daarvan werd een plan van aanpak gemaakt. Dat was nogal wat. Mijn hele kijk op voeding en mijn manier van (lekker) eten ging op de schop. Bovenaan het lijstje stond: glutenvrij, geen melkproducten, veel heel veel groenten, gefermenteerde groenten, noten, gezonde vetten en een aantal supplementen. Heel eerlijk, dat was niet altijd even makkelijk. Geen brood met kaas meer, dat was wel het lastigste. Mijn grote motivatie was dat ik me na het stoppen met suiker zoveel beter voelde, dat ik het hele avontuur ben aangegaan. Ik ben niet alleen anders gaan eten, maar ik ben ook op onderzoek uitgegaan: wat is gezond eten eigenlijk? Zo kwam ik tot de schrikbarende conclusie dat je bijna géén gezond eten vindt in de supermarkt.

En ja, na een aantal maanden voelde ik me weer goed. Geen hersenmist meer, geen draaiduizeligheid en weer energie in mijn lijf. Betekende dat eindelijk stoppen met dit dieet? Nee, want het is geen dieet. Dit is een andere leefstijl met heerlijk eten, een ander menu dan voorheen, maar zeker niet minder lekker. Nu luister ik meer naar mijn lijf. Ik kan nu beperkt zuivelproducten eten, maar niet te veel. Ik kijk goed uit met welke koolhydraten ik binnen krijg. Ik heb weer energie om te bewegen en daardoor krijg ik ook weer meer energie.

Ik heb mijn traject nu afgesloten. Ik voel me weer gezond. Dank aan Sonja voor de fijne begeleiding en advies. Wat nodig is, is voor iedereen anders en het is fijn dat er dan iemand naast je staat met de juiste kennis en inlevingsvermogen

Thea

Hoe Dani weer opbloeide

Dani is geboren met autisme en een ontwikkelingsachterstand, daardoor at hij extreem eenzijdig. Na meerdere bezoeken aan de huisarts, zonder resultaat, ben ik terecht gekomen bij Sonja van Orthobrainhealth. Dit was voor Dani, en voor ons als ouders, het begin van een bijzondere ervaring. 

Sonja heeft een totaaladvies gegeven, niet alleen dus voedingsadvies. Zij heeft voor Dani alle facetten bekeken wat Dani zou kunnen helpen om zijn hersenen beter te laten functioneren. Een tip was om te kijken of er nog Primaire Reflexen actief zouden zijn. Dit kan namelijk een grote rol spelen in de stagnatie van zijn ontwikkeling. Wij hebben bij ons in de buurt een therapeut kunnen vinden en al na 2 maanden waren vooral de sociaal-emotionele ontwikkelingen zichtbaar voor zowel familie en leerkrachten. 

Dani is als een bloem die open is gegaan. Uit zijn schulp gekomen. 

Ik ben zo dankbaar dat ik door haar kennis zo’n vooruitgang voor Dani heb kunnen laten plaatsvinden. Sonja is niet alleen zeer bekwaam en een bundel kennis. Zij is daarnaast iemand die het werk met hart en ziel doet. Hopelijk kan ze nog heel veel mensen helpen zoals zij ons geholpen heeft. 

moeder van Dani

Een comeback na een meervoudige hersenschudding

Na een meervoudige hersenschudding kon ik amper nog iets uitvoeren. Van een vol leven kwam ik ineens in een zeer beperkt leven terecht. Door het behandelplan van Sonja te volgen, heb ik door de tijd heen mijn leven steeds verder terug gekregen.
 
Het is een proces met vallen en opstaan; passen en meten. En ja, het is hard werken. Maar Sonja ziet je. Ze weet wat ze doet. Het consistent uitvoeren van de adviezen in het behandelplan heeft geresulteerd in een prachtig resultaat, namelijk: meer levenskwaliteit en een comeback.
 
Sonja geeft adviezen voor lichaam en geest. Ze heeft me laten zien hoe dit samenhangt. Daarnaast geeft ze me de ruimte om de adviezen te integreren en stimuleert ze mij om – in balans – mezelf te blijven uitdagen. 
 
Wat ben ik dankbaar dat Sonja dit vak gekozen heeft! 

vrouw anoniem

Minder up en downs en scherpere infomratieverwerking na hersenletsel door voeding

Via het PCS netwerk van Nijmegen, gespecialiseerd in hersenletsel, kwam ik terecht bij orthomoleculair therapeut Sonja van OrthoBrainHealth. We deden diverse oefeningen om te zien waarin ik zelf de meeste achteruitgang had opgelopen als gevolg van hersenbeschadiging. Ze gaf veel informatie over de gevolgen van een keto-dieet (een term waar ik vóór die tijd nog nooit van had gehoord) en ook de functie van (intermittent) vasten. Ze deelde veel recepten voor het dieet en ook wetenschappelijke artikelen die informatie gaven over de onderzochte gevolgen van het dieet. 

Het keto-dieet had direct gevolgen toen ik na een paar dagen in ketose kwam. Het betekende vooral minder up-and-downs rondom – en vooral na – het eten en scherpere en snellere informatieverwerking. Die verbeteringen op zichzelf creëerden in mijn persoonlijke ervaring een vooruitgang die ook na het keto-dieet beter bleef. Ook het vasten gaf hierin duidelijke verbetering.

Het vergt wel de nodige discipline, maar die kan je krijgen door ook je partner, vriend of een van je ouders mee te nemen bij de consulten, zodat die persoon jou kan ondersteunen. Vooral het volgen van een keto-dieet in de nieuwe recepten en de scherpte om voor je gevoel op van alles te moeten letten is in het begin even zwaar. Naar mijn gevoel zat ik bovendien met vegetarisme, wat het nog wat ingewikkelder maakte. Maar aan deze nieuwe uitdagingen wen je uiteindelijk. Het belangrijkste is om echt gedisciplineerd te zijn, anders kom je niet in ketose en heeft al die energie die je er toch al in stopt weinig zin.

Samenvattend heb ik hier heel veel aan gehad en blijf ik hiervan nog steeds gebruikmaken.

Rob

Schuiven naar boven