over mij

Sonja M

Sonja

Het gezicht achter Orthobrainhealth

Hallo, 

Ik ben Sonja, orthomoleculair therapeut, braincoach en oprichtster van “orthobrainhealth”. Ik ben geboren en getogen in Wenen (Muttersprache Deutsch), Oostenrijk en door mijn studie (aan de university of natural resources and life sciences) en de liefde terecht gekomen in Nederland. De zoektocht naar een verklaring voor de ziekte van mijn moeder, die als huisarts midden in het leven getroffen werd door vroegdementie (frontotemporale dementie) heeft mijn passie voor dit vak  gewekt. Het begon met de enorme frustratie dat er niets aan te doen valt. Dat hersenen en alles wat daarmee te maken heeft over het algemeen nog een heel onontgonnen gebied zijn. Maar de meer ik zocht en ging graven in de nieuwste wetenschappelijke inzichten en hoorde of las over de klinische ervaringen van artsen en therapeuten, die breder keken dan de geijkte paden, des de groter werd mijn enthousiasme.

Wat mij het meest inspireerde was het inzicht dat wij niet gedoemd zijn om af te wachten (tot het slechter wordt/dementie) of ermee te leren leven (ADHD, autisme, depressie, problemen na een hersenschudding) maar dat veel ziektes een aandoeningen in de hersenen niet alleen duidelijk verbeterd kunnen worden, maar vaak ook opgelost, als we op zoek gaan naar de echte oorzaak.

De voorliefde voor hersenen:

Mijn fascinatie ligt bij de hersenen, omdat alles wat met hersenen te maken heeft (of dat nu ADHD, dementie, depressie, autisme of onopgeloste gevolgen van hersenschudding of herseninfarct is) ons zo kwetsbaar maakt. In mijn opleidingen (als orthomoleculair therapeut bij de natura foundation, als braincoach bij Dr Daniel Amen, of bij het gerenomeerde Kharrazian institute) staat de focus op alles wat met de hersenen te maken heeft bovenaan. Maar mijn honger om meer kennis op dit gebied te vergaren is nog lang niet gestild.  

 

 

Mensen met hersenproblemen en daaruit

voortkomende gedrags-, functionerings of gezondheidsproblemen worden vaak niet goed geholpen.

Wat zich uit als geheugenprobleem, gedragsprobleem, orientatieprobleem, lusteloosheid of alles omvattende emotie zoals angst speelt zich wel af in de hersenen en valt daarom deels onder het vakgebied psychologie of neurologie. Psychologie kan wel gedrag beïnvloeden, maar als de chemische randvoorwaarden niet goed zijn door bijvoorbeeld een tekort aan antioxidanten, of een te veel aan omega 6 vetzuren, of een overvloed aan glucose, kan psychologie, maar ook psychiatrie met hun werktuigen de problemen niet volledig oplossen cq alleen symptomen behandelen. Neurologie houdt zich wel bezig met de processen in de hersenen maar niet genoeg met de processen in het hele lichaam waardoor gevolgen van darmproblemen, allergieën, een tekort aan hormonen, of ontstekingen in andere gebieden van het lichaam niet mee worden genomen in de analyse van de oorzaak van de klachten. Daardoor lijken er voor veel klachten geen oplossingen, die er wel zouden zijn als de hele mens bekeken wordt en de hele geschiedenis van het ontstaan van de klacht.   

Hersenproblemen kunnen zich op zo veel

manieren uiten dat ze vaak niet herkend worden.

Veel hersenproblemen worden nog altijd toegeschreven aan het karakter (angst, boosheid, niet kunnen schakelen) terwijl ze dat niet zijn. Ook worden duidelijke tekenen van problemen niet onderkend zoals depressie na een herseninfarct, een hersenbloeding, of een hersenschudding, die een teken kan zijn dat er sprake is van ontsteking (microglia activatie) in de hersenen. Andere problemen uiten zich eerst in de darm, waardoor niemand op het idee komt, dat er iets met de hersenen aan de hand zou kunnen zijn. Of ze hebben een andere naam (chronische vermoeidheid) waardoor we niet kijken of er hier ook iets in de hersenen aan de hand is.  

Er wordt niets gedaan aan preventie of

het voorkomen van hersenproblemen:

Veel problemen in de hersenen ontstaan niet van vandaag op morgen maar zijn een accumulatie van problemen in verschillende delen van het lichaam, of een accumulatie van belastingen van het lichaam. Of die nu ontstaan door verkeerde voeding, of gifstoffen bij mensen die gifstoffen van buiten (zoals aluminium, pesticide, BPA’s uit plastic) of afvalstoffen van binnen niet zo goed kwijt kunnen raken. Maar of je nu vanaf je geboorte gevoelig voor belastingen bent, zoals bij ADHD of autisme het geval is, of pas later, zoals dat bijvoorbeeld bij dementie het geval is, het is belangrijk om deze belastingen te voorkomen, het lichaam te sterken en extra voorzichtig te zijn, als je bijvoorbeeld al eens een hersenschudding hebt gehad. Voorlichting over de risico’s en over wat je kunt doen om het niet zover te laten komen is er bijna niet. Maar als we bereid zijn om een actieve rol aan te nemen in plaats van een afwachtende, dan kunnen wij ziektes voorkomen. Dan kunnen we dementie in de kiem smoren, kunnen we ons al voor de geboorte bezig houden met het verbeteren van de omstandigheden om autisme te voorkomen, kunnen we ontstekingen in de hersenen aanpakken voordat een chronische depressie ontstaat.


Ik hoop dat ik met orthobrainhealth kan bijdragen dat jij verder komt met de zoektocht naar de oorsprong van je problemen en daarmee je gezondheid weer in eigen handen kan nemen!

opleidingen/certifications

Schuiven naar boven