therapie

Doel is het om de oorzaken van je klachten te zoeken en aan te pakken. Wat heeft bij jou tot deze klachten geleid, waar begint het, wat heeft zich allemaal opgestapeld. We gaan niet met symptoombestrijding aan de slag maar proberen alle lagen, die tot jouw klachten geleid hebben, te ontrafelen. Uitgaande ervan dat de meeste ziektes niet een oorzaak hebben, die bij iedereen hetzelfde is, maar juist een uniek cocktail van processen, die niet meer optimaal verlopen, waardoor uiteindelijk jouw huidige symptomen zijn ontstaan.  

De zoektocht naar de oorzaak van je klachten doen we gezamenlijk. Waarbij ik mijn kennis zal inbrengen, je op de hoogte zal brengen van de nieuwste inzichten op dit gebied en zal helpen en ondersteunen waar het kan. Maar in tegenstelling tot de klassieke gezondheidszorg zal jouw rol in het proces actief zijn. Jij zal als bewoner en beste kenner van je lichaam alles observeren. Wat doet ik, hoe voel ik me als.., hoe reageert mijn lichaam op voedsel, op stress… Hoe zit het met mijn vertering, wanneer ben ik moe, hoe slaap ik, hoeveel drink ik, hoe voel ik me als ik dit eet, of juist als ik dat eet. Wanneer gaat het goed en wanneer gaat het slecht. Door al deze aspecten bewust waar te nemen krijg jij en wij gezamenlijk inzicht in het functioneren van jouw lichaam en kunnen we zien hoe je op veranderingen reageert. Omdat niet ieder lichaam op de zelfde manier op voedingsverandering, supplementen en beweging reageert kunnen we door jouw kennis, die je over jezelf opdoet de therapie bijstellen aan jouw behoeftes.

Gezamenlijk zullen we de processen in je lichaam bespreken waardoor je de nodige inzicht krijgt om de samenhang beter te begrijpen. Zodra je namelijk begrijpt welke mechanismes meespelen, ben je niet meer degene die aan een ziekte lijdt, maar wordt jezelf de kapitein die (mede) invloed heeft welke kant het schip op vaart.

Wil je, je klachten bij de wortel aanpakken vraagt dat ook veel van jou. Het vraagt bereidheid om dingen te veranderen, bereidheid om anders te eten, te bewegen te ontstressen. Ik kan je hierbij helpen, maar kan het niet voor je doen.

 

 

De meeste problemen in de hersenen/aandoeningen van de hersenen hebben niet een aanwijsbare oorzaak, maar tal van oorzaken. Ook zijn er verschijnselen (comorbiditeiten) die op het eerste gezicht weinig met de hersenklachten te maken hebben, die zich toevallig te gelijkertijd voor kunnen doen, of juist onderdeel uitmaken van de klacht, maar vaak niet herkend worden.

Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van klachten gaan we eerst ordening maken/ opruimen om echt te kunnen zien wat er eigenlijk aan de hand is. Opruimen betekent dat we eerst de basics aanpakken zoals slaap, slechte ontlasting, stress en verkeerde voeding (en bloedsuiker schommelingen). Wat hieraan verandert moet worden is heel persoonlijk en zal bij iedereen net iets anders zijn. Opruimen, triggers vermijden en patronen aanpassen is een voorwaarde om te kunnen helen!  

 

Orthomoleculaire therapie gaat ervan uit dat je lichaam de juiste stoffen nodig heeft om te kunnen functioneren. Zonder de juiste stoffen (vitamines, mineralen, aminozuren..) functioneren bepaalde processen niet meer en kan ziekte ontstaan. Doel van orthomoleculaire therapie is het om niet symptomen te behandelen maar de oorzaak van een verstoring op te zoeken en aan de basis in te grijpen. Ingrijpen betekend verandering van voeding, leefgewoontes, beweging, slaap en ondersteuning van processen in het lichaam door middel van supplementen (vitamines, aminozuren, vetten, mineralen en kruidenpreparaten) De toepassing van supplementen is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken.

 

Hoe ziet stap 2 eruit. 

Als je lichaam een beetje tot rust is gekomen, door het opruimen, kunnen we kijken wat er eigenlijk aan de hand is. Welke systemen zijn verstoord en hoe draagt dit bij aan het niet optimaal functioneren van de hersenen (hormonen, vertering, barrières, immuunsysteem, ontstekingen, de stress-as, slaapapneu, doorbloeding….).

Eerst brengen we de ontstaansgeschiedenis van de klachten in beeld om te zien welke gebeurtenissen aan bijgedragen kunnen hebben. We doorlopen de medische geschiedenis en doorgronden middels, op het klachtenpatroon afgestemde vragenlijsten, waar verstoringen in je hersenen en in je lichaam zitten en welke klachten aan een bepaalde verstoring gelinkt zijn. Vervolgens gaan we, als nodig, nog dieper en zoeken middels bloedtesten, ontlastingstesten en urinetesten naar mogelijke ontstekingen in de hersenen en in het lichaam, tekorten, functieverstoringen, dysbiose, auto-immuun-markers.

Zodra duidelijk wordt wat oorzaken zouden kunnen zijn passen we de voeding, die we in der eerste stap al verandert hebben aan, aan je persoonlijke behoeftes. Ook kijken we naar tekorten en overschotten van vitamines, mineralen, aminozuren en vullen deze als nodig aan om je lichaam een extra zetje te geven om de balans weer te herstellen.      

 

Naast geschiedenis en chemische disbalans in het lichaam kijken we ook hoe het fysiek met de hersenen gesteld is. Kunnen de hersenen fysieke oefeningen aan, hoe constant is de handschrift, kunnen de hersenen balans houden, hoe is de coördinatie, hoe goed functioneert de nervus vagus (de belangrijkste verbinding tussen de darm en de hersenen). Met name bij dementie en schade als gevolg van hersenschudding of hersentrauma geven deze lichamelijk testen meer inzicht in het functioneren van de hersenen.

Afhankelijk van de uitkomst kunnen middels oefeningen, specifieke hersengebieden worden getraind.     

 

Als alles in kaart is gebracht begint het proces van aanpassen (voeding, slaap, stress, bewegen), weglaten (van elementen die problemen veroorzaken), toevoegen van essentiële stoffen (om bijvoorbeeld barrières te dichten, ontstekingen te remmen, de darmflora te herstellen, of neurotransmitters aan te kunnen maken). Ook hier houd jij je lijf in de gaten. Hoe reageer ik wat verandert er, wat wordt wel beter, wat nog niet. Door het proces van herstel te monitoren kunnen we zien welke lagen, die bij gedragen hebben aan je probleem, zich langzaam oplossen, of er nieuwe symptomen bijkomen omdat we op een nieuwe laag gestoten zijn, die tot nu toe niet zichtbaar was, en hoe je lichaam reageert op al die veranderingen. Als nodig moeten we bijstellen of het tempo veranderen. Tot de klachten zich langzaam beginnen op te lossen, je energie weer terugkeert, of de controle over je hersenen en je weer helder kunt denken. Hoe lang het herstel zal duren hangt van de complexiteit van de klachten af en de veranderingen die jij bereid bent om te doen.

Schuiven naar boven