therapie ADHD

In kaart brengen: Eerst gaan we nauwkeurig in kaart brengen wat er allemaal aan de hand is. Daarvoor kijken we niet alleen naar de hersenen maar naar het hele lichaam. Zowel naar het fysieke lichaam als naar de geest die bij ADHD juist vaak niet doet wat jij misschien zou willen.   

We beginnen helemaal bij het begin, omdat bij ADHD, Dyslexie en autisme juist het begin en zelfs nog de tijd in de buik van de moeder een uitermate belangrijke rol speelt. Verder zoeken we naar comorbiditeiten verschijnselen die op het eerste gezicht weinig met de hersenklachten te maken hebben die zich toevallig te gelijkertijd voor kunnen doen of juist onderdeel uitmaken van de klacht, maar vaak niet herkend worden. We kijken samen uitgebreid naar de darm, maar ook andere factoren zoals leefstyle, omgaan met stress, storende gedachten en gedrag dat de klachten versterkt.

Ook analyseren we de hersenen. Welke gebieden werken niet zo goed of juist te hard, welke symptomen zijn er, passen die symptomen in het raamwerk van de 7 vormen van ADHD.

Opruimen:

Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van klachten gaan we eerst ordening maken/ opruimen om echt te kunnen zien wat er eigenlijk aan de hand is. Opruimen betekent dat we eerst de basics aanpakken zoals slaap, slechte ontlasting, het vermijden van triggers en verkeerde voeding (en bloedsuikerschommelingen). Wat hier verandert moet worden is heel persoonlijk en zal bij iedereen net iets anders zijn. Opruimen, triggers vermijden en patronen aanpassen is een voorwaarde om te kunnen helen!

Als het systeem een beetje tot rust is gekomen, door het opruimen kunnen we kijken wat er eigenlijk aan de hand is. Welke systemen zijn verstoord en hoe draagt dit bij aan het niet optimaal functioneren van de hersenen. Middels vragenlijsten en bloed, urine of ontlastingstesten kijken we naar het functioneren van neurotransmitters, vertering, darm, allergieën, immuunsysteem, ontsteking, stress-as, doorbloeding, tekorten….).

Zodra duidelijker wordt wat oorzaken zouden kunnen zijn passen we de voeding, die we in der eerste stap al verandert hebben aan, aan je persoonlijke behoeftes. Ook kijken we naar tekorten en overschotten van vitamines, mineralen, aminozuren en vullen deze als nodig aan om je lichaam een extra zetje te geven om de balans weer te herstellen en belangrijke processen weer mogelijk te maken. Orthomoleculaire therapie gaat ervan uit dat je lichaam de juiste stoffen nodig heeft om te kunnen functioneren. Zonder de juiste stoffen kan ziekte ontstaan. In tegenstelling tot de meeste medicatie wordt daarbij niet een symptoom behandelt maar de oorzaak van een verstoring.

De toepassing van supplementen is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken.   

 

Als Naast geschiedenis en chemische disbalans in het lichaam kijken we ook hoe het fysiek met de hersenen gesteld is. Kunnen de hersenen fysieke oefeningen volhouden, is er een verschil tussen de linke en de rechter hersenhelft, kunnen de hersenen balans houden, hoe is de coördinatie, hoe goed functioneert de nervus vagus (de belangrijkste verbinding tussen de darm en de hersenen).

Afhankelijk van de uitkomst kunnen middels oefeningen, specifieke hersengebieden worden getraind.    

 

Als alles in kaart is gebracht begint het proces van aanpassen (voeding, slaap, stress, bewegen), weglaten van triggers die problemen veroorzaken, toevoegen van essentiële stoffen (om neurotransmitters aan te kunnen maken). Oefeningen om je gedachtenpatronen te doorbreken. Kijken we hoe je motivatie en je beslissingen verbeterd kunnen worden. Bewegen zal een belangrijke rol in je dagelijks leven innemen. Ook hier houd jij je lijf en je geest in de gaten. Hoe reageer ik, wat verandert er, wat wordt wel beter wat nog niet. Door het proces van herstel te monitoren kunnen we zien welke lagen die bij gedragen hebben aan je probleem zich langzaam oplossen. Zo kunnen we de therapie bijstellen. 

 

Schuiven naar boven